Ovčina, Kasap i Bašić u posjeti bibliotekama u ZE-DO kantonu i RS

Dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, gosp. Midhat Kasap, direktor Opće biblioteke Zenica i mr. Esmir Bašić, direktor Opće biblioteke Tešanj, posjetili su 27.januara 2015. godine nekoliko biblioteka u Zeničko-dobojskom kantonu i Republici Srpskoj.

Tokom posjete Narodnoj biblioteci Doboj, čiji je objekat i knjižni fond značajno oštećen tokom prošlogodišnjih poplava i koja je u fazi sanacije i adaptacije prostora, te rekonstrukcije uništene bibliotečke građe, susreli su se sa direktoricom NB Doboj, gospođom Slavicom Gostimirović i njenim saradnicima i darovali nekoliko paketa knjiga. Gospođa Gostimirović je zahvalila kolegama na iskazanoj solidarnosti i izrazila želju za profesionalnom saradnjom i nadu da se realiziraju zajednički projekti, a posebno oni koji se odnose na rekonstrukciju i zaštitu  zavičajnih zbirki i ukupne pisane kulturne baštine, te o prednostima automatizirane obrade knjižnog fonda.

Uslijedila je, zatim, posjeta Osnovnoj školi “Dositej Obradović” u Blatnici (Opština Teslić), u kojoj je  bila upriličena Svetosavska školska proslava. Direktor škole, gospodin Miladin Gotovac, je uz izraze zahvalnosti, primio knjige, koje su Dr. Ovčina, gosp. Kasap i mr Bašić darovali ovom prilikom biblioteci OŠ “D.Obradović”.

U netom utemeljenoj JU Opća knjižnica Usora, uvažene kolege iz Sarajeva, Zenice i Tešnja srdačno je primila mr. Daliborka Brković, ravnateljica knjižnice, i upoznala ih sa već realiziranim i planiranim projektima. I ovom prigodom gosti su darovali knjige, koje će, kako je istaknula gosp. Brković, obogatiti fond ove mlade knjižnice.

U kratkoj posjeti JU Opća biblioteka Žepče, koja je također tokom prošlogodišnjih poplava pretrpjela oštećenja objekta i knjižnog fonda, gospodu Ovčina, Kasap i Bašić, primila je gospođa Sabina Maličbegović, ravnateljica biblioteke. Gosti su darovali knjige, kojima će ova biblioteka, kako je kazala gosp. Maličbegović, obogatiti knjižni fond i unekoliko sanirati štetu.